tiistai 13. marraskuuta 2012

Kynnet kertovat terveydestäsi























Lisää täällä.
Pitkästä aikaa taas kynsiin! Viime viikolla en suoraan sanoen ehtinyt lakata kynsiäni.. Oli synttärit, isänpäivä, kokeita, liikaa läksyjä ja kaikenlaista! ;) Lisäksi askartelin itselleni (-->)
kynsilakka"hyllyn", ja kaseerasin itselleni piironginlaatikon kynsilakoilleni ja -vehkeilleni. ;) Sen mainitsinkin jo viime postauksessa.. :)

No, eilen ehdin kuitenkin vihdoin ja viimein kirjoituspöytäni ääreen lakkaushommiin! ;DD Laitan tänään myöhemmin uudet kynteni tänne, mutta ensin perehdytään vähän oikean keskisormeni kynteen, jonka yllä olevassa kuvassa (alempi kynsi), näettekin. :) Valkoinen viiva.. Hmm.. Ei ole koskaan ennen tullut vastaan tuommoinen..

Otin asiasta selvää koneella ja löysin, kuin löysinkin tietoa omasta ongelmastani ja muita faktoja kynsillä näkyvistä oireista tai alkavista sellaisista. :)

Kuva ylhäällä on vähän epäselvä, mutta syy siihen on, etten muistanut ottaa kuvaa siitä ennen kuin olin tulossa kyseiseen kynteen lakkaamisessa. :) Enhän ole vasenkätinen, joten senkin takia kuvasta tuli hieman heiluva, mutta pääasiahan on, että viiva näkyy edes jotakuinkin. ;))

Kaikissa faktoissa ei ole yhtä paljon tekstiä, tiedän. Se johtuu siitä, että olen poiminut faktoja eri nettisivustoista, jossa he ovat kirjoittaneet eri pituisesti ongelmista. :)

Kynnet kertovat tänä päivänä lähinnä ihmisten luovuudesta erilaisten lakkausten, geelien ja koristeiden voimin. Rakenne/geelikynsien suosio on kasvattanut kuitenkin myös kynsiin liittyviä ongelmia. Voit vaikka pitää välillä taukoa kynsien kuormittamisesta ja seurailla niiden ulkonäköä.

1. Erityisen vaaleat kynnet

Kynsien väri riippuu myös iästä ja vanhuksilla kynsien väri haalenee. Mutta jos kynnet ovat erityisen kalpeat ja vaaleat verrattuna esimerkiksi ihonväriin, se voi olla merkki anemiasta, ravitsemushäiriöstä tai ongelmista maksassa.

2. Valkoiset kynnet

Jos kynnet ovat suurimmaksi osaksi täysin valkoiset ja niiden reunat ovat tummat, tai kynnen kärjen ja kynnen välillä on selkeää värieroa, voi se olla merkki ongelmista maksan alueella tai mahdollisesta hepatiitista.

3. Keltaisuus

Keltaisuus kynsissä on yleensä kynsisienen aiheuttamaa. Kynsisieni on varsin yleinen vaiva ja sitä voidaan hoitaa reseptilääkkeillä. Siitä ei ole vaaraa terveelle ihmisille ja sitä voi hoitaa myös apteekista löytyvillä paikallishoitotuotteilla. Jos tulehdusta ei hoida, kynnet saattavat ohentua ja murtua. Jossain harvinaisemmissa tapauksissa kynsien keltaisuus on viite
ongelmista kilpirauhasessa tai oire psoriaasista, joka on hilseilevää ihottumaa aiheuttava krooninen ihosairaus. Psoriaasi aiheuttaa kynteen myös tummia läiskiä.

4. Sinertävät kynnet

Sinertävä häivähdys kynsissä voi kertoa jonkinasteisesta hapenpuutteesta ja mahdollisesta tulehduksesta keuhkoissa, kuten esimerkiksi keuhkokuumeesta.

5. Aaltoilu

Jos kynsien pinnalla on kuhmuja tai aaltoilua voi se olla vihje alkavasta niveltulehduksesta tai varhainen psoriaasiksen oire.

6. Halkeilevat tai lohkeilevat kynnet

Erityisen hauraat kynnet voidaan yhdistää kilpirauhassairauksiin. Jos kynnet sekä halkeilevat ja niissä on keltaisuutta, on se usein merkki kynsisienestä.

7. Tummat viivat kynsien alla

Jos kynnen alla olevan ihon alla on tummia viivoja, kannattaa tutkituttaa asia lääkärillä mahdollisimman nopeasti. Ne ovat joskus melanooman aiheuttamia, mutta voivat olla myös merkki ihosyövästä.

8. Kynsien pureminen (josta olenkin jo maininnut täällä)

Toisille kynsien pureminen on vanha tapa ja heidän kyntensä ovat aina jyrsityn näköiset. Joskus kynsien pureminen johtuu kroonisesta levottomuudesta tai pelkotiloista. Jos kynsien jäystämistä ei pysty lopettamaan, asiasta kannattaa mainita omalle lääkärille.

9. Valkoiset täplät tai viivat

..voivat kertovat kalsiumin tai sinkin heikosta saannista tai tasapainohäiriöistä.

10. Pitkittäiset uurteet

..voivat kertoa magnesiumhäiriö tai kehossa on happamuutta.

11. Poikittaiset uurteet

..voivat kertoa sinkin imeytymisen häiriötilasta.

12. Liuskoittuvat kynnet

..voivat kertoa, ettei kalsium imeydy.

13. Halkeilevat sormen päät

 ..voivat kertoa E-vitamiinin ja yleensäkin rasvahappojen puutteesta elimistössä. 


14. Vihertävä väri


Mahdollinen syy: Bakteeritartunta, johon usein liittyy myös kipua ja turvotusta. Parantuu tavallisilla antibiooteilla.

15. Jos puolikuu ei ole näkyvissä

..se voi viitata huonoon verenkiertoon tai sydänongelmiin.

16. Kellokynnet

..voivat viitata perinnölliseen sydänsairauteen.

17. Kynsitikut

..voivat viitata B-vitamiinin puutteeseen.

18. Punertavat ja turvonneet kynnet

Kynsien ympärillä ja alla olevan ihon punaisuus ja turvonneisuus viittaavat yleensä tulehdukseen. Rakennekynsien käyttö voi aiheuttaa näitä ongelmia.

19. Sisäänkasvavat kynnet

Jos kynnet alkavat kasvaa ihon sisään eivätkä suoraan, on kyse sisäänkasvaneista kynsistä. Tämä kivulias sormen- ja varpaankynsien ongelma johtuu useimmiten kynteen kohdistuvasta vammasta, kuten esimerkiksi jonkun astuessa jalallesi tai tökätessä varvastasi. Ongelma voi syntyä myös silloin, jos käytät epäsopivia kenkiä. Lisäksi kynsihäiriöt, kuten sienet, voivat aiheuttaa kynsien sisäänkasvamisen. Kysy lääkäriltäsi, voitko hoitaa kynnen sisäänkasvun itse. Joskus sisäänkasvanut kynsi voi nimittäin vaatia antibiootteja, jotta voidaan ehkäistä tulehdus. Myös pieni leikkaus, jossa poistetaan osa kynnestä tai koko kynsi, voi olla tarpeen.

20. Verta kynnen alla

Kynsien alle kerääntyy verta, jos olet loukannut kyntesi jotenkin. Kynsi voi näyttää mustalta sen alle kerääntyneen veren takia, ja kynsi saattaa lopulta jopa pudota pois. Joskus kipua voi lievittää vain pyytämällä lääkäriä pistämään pienen reiän kynteen, jotta veri pääsee valumaan pois. Sirpaloituneet, punaiset juovat voivat johtua vammasta, mutta ne saattavat myös olla merkki tulehduksesta sydänläpässä. Jos näet punaisia juovia kynsissäsi, etkä ole loukannut niitä mitenkään, kysy lääkäriltäsi asiasta.


Lähteet: ava.fi, iltalehti.fi, ruusunnuppu.fi, tohtori.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...